dijous, 20 de febrer del 2014

La Mare de Déu no és Verge

Dimarts passat saltava la notícia que l’Ajuntament de València, comandat per l’alcaldessa Rita Barberà, pensava prohibir manifestacions i concentracions a les principals places de la ciutat. Al marge de la polèmica suscitada, voldria aprofitar l’ocasió per parlar de la denominació que rep una de les places més cèntriques i importants del cap i casal, la de la Mare de Déu.

També coneguda com la plaça de la catedral o de la Seu i anomenada Vinatea en època de la II República, actualment el nom és el de Mare de Déu. En aquest sentit, cal recordar que quan ens referim a Maria, la mare de Jesús, la designem com a Mare de Déu i no com a Verge, a diferència del castellà. Per això, no és adequat ni genuí referir-s’hi com a plaça de la Verge, a més de ser innecessari del tot. Perquè, segons la nostra tradició, remarquem l’aspecte matern i no l’immaculat en el significat de no haver tingut cap relació sexual. Així, el fet de prioritzar la virginitat per davant de la maternitat té una intenció teològica, això és, que les dones han d’arribar verges al matrimoni; altrament, no seran considerades dones pures i hauran de pagar per pecadores. Això sense tenir en compte, és clar, el miracle d’esdevenir mare i continuar sent verge. Si, per contra, donem prioritat a la relació familiar el que tenim és una mare i el seu fill, en aquest cas, la Mare de Déu.

En efecte, és per influència del castellà que molts diuen plaça de la Verge, però fixeu-vos si resulta absurd aquest canvi que en altres casos no el fem, com ara per a referir-nos la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí o la de Montserrat, a la qual no anomenem nostra senyora com fa el castellà. Així mateix, és la Mare de Déu dels Desemparats la patrona de la ciutat a qui s’ofrena flors durant les Falles. Igualment, en molts pobles les festeres ho són de la Mare de Déu, no de nostra senyora ni de la verge. Finalment, Mare de Déu s’usa i és ben viva com a interjecció exclamativa per a expressar sorpresa; i, més encara, existeix el substantiu marededéu referit a les imatges de Maria, generalment escultòrica i sovint venerada.

Per tant, Mare de Déu és la nostra manera autèntica de denominar la mare de Jesús, Maria, un nom al qual s’afegeixen els títols o els fets pels quals se la venera: Mare de Déu Candelera, Mare de Déu d’Agost, Mare de Déu de la Mercé, Mare de Déu del Pilar, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada